Ik gebruik illusies
Ik gebruik illusies

Ik gebruik illusies

Aanstaande maandag 14 november geef ik in Amsterdam tijdens Permanent Beta een lezing/voordracht over ‘Maak gebruik van illusies’.

Illusies zijn veel meer dan foutieve waarnemingen, ze zijn zo veel positiever dan wat we er meestal van vinden. We kunnen ze namelijk bewust gebruiken en ze naar onze hand zetten. We kunnen ze inzetten om gelukkig te worden of vrij.

We laten ons leven sturen door minimaal 20 illusies, bewust of onbewust.

Denk bijvoorbeeld aan autoriteit, vrijheid, geluk en bezit. Als we geluk nastreven, dan hebben we ons een idee erover gevormd. Het is dan eigenlijk een richtlijn. We stellen ons bij ‘geluk’ iets voor. In ons hoofd krijgt het vorm en geluid. We kunnen het waarnemen. De illusie is geboren.

Twintig illusies vormen het fundament van onze samenleving. Een andere illusie is vertrouwen in anderen. Een illusie is dus veel meer dan een zinsbegoocheling. We geven ons leven een basis, een fundament dat (een schijn van) zekerheid biedt, een illusie van houvast in een wankele wereld waarin elke seconde en alles onderhevig is aan beweging en verandering.

Over deze en nieuwe illusies heb ik het boek Nieuwe Tao geschreven.

Nieuwe Tao laat zien hoe we met een aantal illusies de oude wereld in stand houden en met welke nieuwe we aan een nieuwe wereld kunnen bouwen. Het tweede boek hierover waaraan ik bezig ben, gaat over de manier waarop de mens bewust met illusies aan het werk kan gaan.