De tijd van de klaproos
De tijd van de klaproos

De tijd van de klaproos

Niets is nog langer wat het lijkt. Links is rechts en rechts is link. Wilders is niet sociaal en Rutte geen liberaal. Het is het tijdperk van de omgekeerde logica. We noemen Trump links en Mao rechts. Kortom welkom in het tijdperk van de klaproos, die geen echte roos is en uit elkaar klapt voordat je hem ziet.

Een voorbeeld van een typische discussie van deze tijd, die afgesloten is met de conclusie ‘je begrijpt er toch niets van’. En dat laatste is de pijnlijke waarheid.

Maar even dan, voor het goeie begrip. De graai-industrie is blijkbaar ‘links’ en het klimaat is een winstkans. Ik denk dat Marx en Den Uyl zich van verwarring in hun graf omkeren en dat Marcus Bakker persoonlijk terugkeert om dit recht (daarmee bedoel ik: niet krom) te zetten. Het brengt mij danig van de leg. Dus met ‘ja’ bedoelen we in deze tijd ‘nee’ en met ‘nee’ dan ‘ja’?

Hetzelfde overkwam me een tijdje terug toen iemand mij een ‘gutmensch’ noemde. Ik voelde me vereerd, maar de man zei dit met zoveel minachting dat ik aan zijn ‘compliment’ begon te twijfelen. En ja, hoor. Met een ‘gutmensch’ wordt een sukkel, een vluchtelingenlover, een politiek correct mens bedoeld. En dat vinden deze mensen niet ‘gut’ maar fout.

Oke, maar nu begin ik het te begrijpen. Daarom hebben mensen in maart massaal op de VVD, D66 en Groen Links gestemd. Ze dachten dat de twee eerste partijen voor het linkse gedachtegoed staan (graaien is links) en dat Groen Links, ondanks de naam een ‘rechtse’ partij is. Ook het CDA won, omdat dit geen christelijke partij is, maar een partij van goddelozen is. Dit zal niet iedereen in een keer begrijpen, ik deed er zelf maanden over.

Geen wonder dat het wantrouwen in deze tijd zo groot is. Alles wat mensen zeggen moet in twijfel getrokken worden en is het tegenovergestelde van wat ze bedoelen. Rutte wordt regelmatig een ‘leugenaar’ genoemd. Aan het stemgedrag te zien, waarbij meer dan 1/5e van de stemmen voor de VVD waren, begrijp ik dan ineens dat ze met ‘leugenaar’ iets heel anders bedoelden. Hij wordt juist niet gezien als iemand die onwaarheden verkoopt, maar als een man van de waarheid.

Mensen die er helemaal niets van begrijpen, en ik behoorde tot voor kort tot deze groep, denken dat de VVD een corrupte partij is. Heel veel mensen zeggen dit ook, maar zonder dat dit enig consequentie heeft. Als weldenkend mens snap je hier helemaal niets van, een dergelijk wangedrag zou toch gevolgen moeten hebben. Maar nee, de heren en dames benoemen elkaar gewoon op andere snoepbaantjes en er kraait niemand over. Ook dit moet je dus anders zien. Iedereen die zo fel tegen dit gedrag is, schijnt er dus voor te zijn en er alle begrip voor te hebben. Ze zeggen alleen het tegenovergestelde van wat ze weer bedoelen.

Goh, dat is schrikken. Ik moet dus voortaan op een hele andere manier luisteren naar wat mensen zeggen.

Ik heb ook een hele tijd gedacht dat mensen serieus tegen een gekleurde, niet-zwarte Piet zijn. Ook dat is natuurlijk een verkeerde inschatting van mij. Ze willen een gekleurde Piet en doen alsof ze er zich zo druk over maken. Ze willen wel degelijk een samenleving waarin de sporen van slavernij zijn opgeruimd. Dat is goed zeg. (Ik bedoel met ‘goed’ dus nog steeds wel ‘goed’. Sorry, maar ik ga niet mee in de tijdgeest van de klaproos.)

Tja, de wereld is gecompliceerder dan deze lijkt. In januari heb ik met allerlei mensen een snoeiharde discussie gevoerd over het aantreden van Trump als president. Zij vonden dat de man ‘een kans moest krijgen’ want hij zou wel begrip en gevoel voor zijn medemens hebben. Daar ben ik toch hard tegen in gevlogen. Heel fout van mij, want opnieuw bedoelden mijn opponenten het tegenovergestelde van wat ze bedoelden. Ze wantrouwden Trump juist. En achteraf hadden ze het dus volledig bij het juiste eind. Ik heb me toen vreselijk druk gemaakt over niets. Ik dacht dat de wereld aan gekte tenonder zou gaan, maar ik moest natuurlijk alles wat ze mij meldden lezen als het tegenovergestelde. Verwarrend, maar achteraf stelt het me wel erg gerust.

Met andere woorden ik geloof sinds kort dat we met de wereld de goeie kant op gaan. We zijn niet tegen de komst van vluchtelingen naar ons land, maar juist heel erg voor. We eisen geen hekken om ons land, maar juist openheid en gastvrijheid. We willen geen Wilders, maar doen gewoon alsof we hem aardig vinden. We houden niet van Amerikanen, maar doen alsof we hen als een loopse teef volgen. We vinden de Russen en Poetin juist aardig en voorkomend, maar zeggen het tegenovergestelde omdat dit de manier van doen is in de tijd van de klaproos.

Rob Vellekoop, 2 juni 2017