Mooi mens
Mooi mens

Mooi mens

Het meest wonderlijke wezen, met elk in het bezit van magische krachten en een onpeilbare intelligentie wandelt over deze planeet rond.  Hij is er in een mannelijke en een vrouwelijke vorm, met wat varianten daartussen, zijn huidskleur varieert en de taal die hij spreekt. De wezens noemen zichzelf ‘mens’. Zij zijn de meesters van hun beschaving, zij zijn de bebouwers van het oppervlak van de planeet, de gebruikers van de aarde en de lucht daaromheen. Het globale kenmerk van dit wezen is de voortdurende zoektocht naar zichzelf, ja want met al hun vaardigheden en eigenschappen zijn ze zichzelf al miljoenen jaren kwijt. Dat is het tragische noodlot van dit wezen, maar zoals met elk sprookje is hier ook een happy end, omdat de mens kan toveren.

Gewelddadig

Dit creatuur kan de meest verschrikkelijke dingen met soortgenoten uithalen. Bijgaande Twitter boodschap zegt voldoende en die daaronder eveneens. Daar zien we de mens die volledig de weg kwijt is en zijn medemens martelt en overweldigt al dan niet gemotiveerd door hebzucht of machtswellust.

Als buitenstaander kan je zien dat deze wezens toch moeten aanvoelen dat het pijnigen van zijn  evenbeeld niet goed is. Het is een vorm van zelfhaat. Toch zijn deze wezens blijkbaar erg ver verwijderd van wie ze in de kern zijn. De grootsheid van de mens hebben zij opgeborgen in een kluis in hun hart en de sleutel vervolgens weggegooid.

Hamsteraar

Ook scharrelen er wezens rond onder de ‘mensen’ die zich onderscheiden van de rest door hun onmetelijke rijkdom. Zij jagen de obsessie na om zoveel van alles te bezitten. Deze wezens draaien er zelfs hun hand niet voor om regeringen om te kopen of zodanig te beinvloeden zodat zij hun rijkdom nog meer kunnen vergroten dan deze al is. Net als de liefhebbers van geweld hiervoor, volgens deze wezens eveneens een passie. Het is alleen zo jammer dat dit hamstergedrag ten koste gaat van miljarden soortgenoten die door de trucs van de zogenaamde ‘rijken’ in ellendige omstandigheden moeten leven. Dat is weer heel jammer en volstrekt onnodig. Maar ook deze creaturen zijn weer ongelofelijk ver verwijderd van de mooie kern die ierder menselijk wezen in zich draagt en die alle goud, diamanten en andere bezittingen vertegenwoordigen van de wereld. Sterker nog hun obsessieve drang naar altijd maar meer bezit verblindt hen. Ook zij zoeken, helaas niet in zichzelf maar in materiële zaken buiten zichzelf.

Fantastisch

Populaire wezens beweren dat iedere persoonlijkheid in staat is om zijn eigen realiteit te creëren. Vertel me, welk wezen is in staat om met zijn verbeelding werelden te scheppen? Welk schepsel kan zichzelf zo vormen met zijn gedachten dat hij of zij een wonderbaarlijke transformatie ondergaat? Wie is in staat door zich te focussen op iets positiefs dit ook kan realiseren? Is dat niet het wezen waarnaar de mens sinds mensenheugenis op zoek is? Noemt hij dit niet god? Maar waarom zoekt hij god buiten zichzelf? Zit dat goddelijke onwaarschijnlijk magisch en mystieke niet in ieder wezen dat zich mens noemt?

Geniaal

Mensen noemen voorgangers als Einstein en Newton geniaal voor de inzichten die ze hadden. Er beweren zelfs mensen dat zij goddelijke inzichten kregen door de zaken die zij naar voren wisten te brengen. Maar waarom zouden alleen zij, deze twee mensen, dit kunnen produceren? Geloven mensen werkelijk dat de een vele malen genialer is dan de ander? Ook dit is een misverstand dat de mensenwereld is binnengeslopen. Deze illusie heeft ervoor gezorgd dat deze wezens dit zijn geloven. Zij denken werkelijk dat er mensen zijn met grotere capaciteiten en bekwaamheden dan anderen. Probeer je eens voor te stellen wat er met de mensenwereld gebeurt als ieder wezen zich realiseert dat hij even geniaal is als een ander. En leg deze gedachte eens naast het fantastische vermogen van de mens. Als ieder menselijk wezen in staat is zijn eigen realiteit te maken, dan kan hij ook zijn genialiteit aanboren. Degenen die dit niet denken te kunnen zijn eveneens in verwarring. Ook zij zijn ver verwijderd van hun hart.

Tragisch

En dat is helaas het tragische aan het wezen ‘mens’. Ondanks zijn grootsheid en goddelijkheid is hij of zij zichzelf verloren. Hij is zichzelf, op uitzonderingen na, kwijt. Hij doolt over de planeet rond als geweldenaar, rijkaard, armoedzaaier, consument of met een ander etiket. Dit prachtige wezen, is niet voor niets op zoek naar zichzelf. En zelfs dit zullen velen ontkennen, alsof zij zichzelf niet zoeken in macht of rijkdom of carrière of succes.

Het wezen is zich onbewust van zijn kracht en schoonheid, en dat is de grootste tragedie van de mensheid. Doordat ze dit zijn kwijtgeraakt ziet de aarde er over het algemeen ook niet meer mooi en aantrekkelijk uit. De omgeving van de mens is immers een afspiegeling van wie hij denkt te zijn.

Dit houdt direct in dat het aan dit wezen, ‘de mens’ is of hij die aarde mooier en schoner wil maken. Daarvoor moet hij eerst zichzelf ontdekken. Eenmaal zijn eigen schoonheid en grootsheid ontdekt, zal de rest van de aarde eveneens veranderen in de hemel die het nog niet is. Dat is de toverkracht waarnaar generaties wezens eeuwenlang verwijzen. Dat is de toverkracht die ieder mens in eigendom heeft.

Rob Vellekoop, 24 januari 2020